Historie

Hoe richt je een tennisvereniging op: de historie van TV’76

 

In 1975 kwamen de Willemstadters Wout Bunt (bakker), Korstiaan Dane (fruitteler) en Rien Roos (garagehouder) regelmatig bij elkaar over de vloer. Als plaatselijke middenstanders werd het ‘wel en wee’ van de gemeenschap regelmatig onder het genot van een drankje besproken. Willemstad had destijds al een diversiteit van verenigingen en clubs, maar een  tennisvereniging ontbrak – en met name nieuwe inwoners vonden dat een gemis. Alle mogelijkheden en onmogelijkheden passeerden heel wat avonden de revue. Uiteindelijk werd Korstiaan Dane – die als enige van de drie politieke interesse had – erop uit gestuurd om binnen de gemeenteraad ‘draagvlak’ te polsen. Dat bleek sneller uitgesproken dan gerealiseerd. Bij de toenmalige gemeenteraad waren de meningen nogal verdeeld: dien eerst maar een later tijdens een B&W-vergadering toe te lichten schriftelijke aanvraag in.

Voor Wout Bunt en Rien Roos leek deze toelichting op het gemeentehuis te tricky, omdat zij hun klandizie hadden van voor- en tegenstanders in Willemstad. Korstiaan Dane moest de kolen derhalve uit het vuur halen en ging op consult bij burgemeester Reinders en de wethouders Kamp en Munters. Wethouder Munters zag de nieuwe uitdaging wel zitten, maar wethouder Kamp vond een ‘tànnisvereniging in De Willemstad’ maar niks. Korfbal en voetbal waren meer dan voldoende. De uitkomst van de vergadering zou schriftelijk worden meegedeeld.

De uitkomst ervan liet echter enkele weken op zich wachten, niets voor de ongeduldige Korstiaan Dane natuurlijk! Uiteindelijk kwam er een tussenadvies om te polsen of er inderdaad voldoende animo zou zijn. Pas dan kon de aanvraag op de agenda bij de gemeenteraad worden geplaatst. Opnieuw huiswerk dus! Snel werd een formulier met invulstrook met opgeven tot aspirant lid verspreid. Na twee weken was het resultaat zo’n kleine honderd aspirant-leden!

De KNLTB, de nationale tennisbond, hanteerde destijds circa vijftig leden per baan. Dus onze aanvraag naar de gemeente bestond uit een aanvraag voor twee tennisbanen. De zittende raadsleden werden zo goed en objectief mogelijk voorgelicht, hetgeen uitmondde in een positief besluit: we konden aan de slag! De gemeente zocht ondertussen een geschikte locatie en  geschikte banen (lees ondergrond). Uiteindelijk werd voor de aanleg van twee Mateco (all wheater-vier-seizoenenbanen), inclusief verlichting aan de Koningin Wilhelminalaan gekozen. (Overigens inmiddels 4 kunstgrasbanen.)

De oprichtingsvergadering werd begin 1976 in gebouw Irene gehouden. Er kwam een bestuur en een naam: TV’76.

Zeker vermeldenswaard is onze eerste tennistrainer. In dat kader werd er een Nederlandse top-tennisspeelster, die haar papieren had als trainer/coach in Willemstad gespot:  Judith Salomé, een van oorsprong Amsterdamse, die destijds ‘verkering’ had met plaatsgenoot Loo van Bellen! Judith Salomé was toen al Wimbledon-kampioene voor junioren (in 1967). Als senior nam ze deel aan de Australian Open, Roland Garros én aan Wimbledon. Ze was meerdere malen Nederlands kampioene dames-dubbel en mixed. De drie oprichters gooiden hun charmes in de strijd en wisten haar te strikken als trainer!

 

Mede daardoor kwam er een droomstart voor de nieuwe tennisvereniging, waar we als oprichters gepast trots op mogen zijn.

Namens de oprichters:

Wout Bunt

Korstiaan Dane

Rien Roos